ŚNIADANIE NA ŚWIEŻYM POWIETRZU
3 czerwca 2016 DomTo już ta pora! Wreszcie możemy spędzać miło czas z przyjaciółmi czy rodziną na świeżym powietrzu. Korzystajmy z pogody organizując posiłki na dworze. Te jednak różnią się od tych w pomieszczeniu. Podpowiadamy jak przygotować idealny posiłek w ogrodzie czy na tarasie.
Zacznijmy od przygotowania stołu. Musi znaleźć się na nim obrus. Najlepiej ten łatwozmywalny, niemateriałowy. Zaoszczędzi to nam prania przy wylanej kawie czy innych plamach. Pieczywo serwuj w koszyczku przykrytym ściereczką, aby zbyt szybko nie straciło świeżości na słońcu. Dobra pogoda wiąże się również z licznymi owadami, które czyhają na warzywa i napoje. Dlatego zamiast standardowych szklanek i kubków, postawmy na bardzo modne i funkcjonalne słoiki z uszami. Mają one dodatkowo zakręcane wieczko z dziurką na słomkę. Takie naczynie nie tylko ochroni napój przed owadami, zapobiegnie również wylaniu się go. To również idealny „kubek” dla najmłodszych! Zaparzając herbatę czy kawę, nie przelewaj ich do otwartego dzbanka. Zostaw je w zamkniętej zaparzarce. Warzywa i dodatki do kanapek możesz zamknąć w zwyczajnym chlebaku z przesuwanym wiekiem. Zamknięte w ten sposób dłużej utrzymają świeżość. Przyprawy przesyp do ceramicznych pojemniczków.
Aby nam było wygodnie, warto zainwestować w kolorowe poduszki na krzesła